Muuttamalla tarinaa muutamme tulevaisuutta
48
post-template-default,single,single-post,postid-48,single-format-standard,bridge-core-2.8.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-26.5,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-270

Muuttamalla tarinaa muutamme tulevaisuutta

Hellittämättömän talouskasvun tavoittelu kiihdyttää maapallon elollisten jäjestelmien romahdusta. Sen johdosta kilpailu luonnonvaroista kiihtyy, rikkaiden ja köyhien välinen kuilu levenee sekä perheen ja yhteisön arvostus vähenee. Globaalit yhtiöt ja rahoitusinstituutiot palvelevat vain omistajiensa lyhytnäköistä etua ja ne ovat muuttaneet taloudellisen valtansa myös poliittiseksi vallaksi. Nyt ne määräävät hallitusten päätöksentekoa ja kirjaavat uudet kaupankäynnin säännöt kansainvälisiin kauppa- ja investointisopimuksiin, jotta ne voisivat kasvattaa voittojaan toimintansa sosiaalisista ja ekologisista seurauksista välittämättä. Tämä johtaa lähes täydellä varmuudella taloudelliseen, sosiaaliseen ja ekologiseen romahdukseen.Tämä ongelma on suurelta osin löhtöisin Yhdysvalloista, mutta vaikuttaa nykyään kaikkialla maailmassa.

Luonnollinen malli ihmisen toiminnalle on yhteistyö, ei kilpailu, jonka Charles Darwin liitti ihmisen luonnolliseksi toimintamalliksiläinkunnassa, työssä, opiskelussa, kaikkialla elämässä. Tarinat, joita meille kerrotaan, hallitsevat elämäämme luoden pelkoa, epävarmuuttaja vastakkainasettelua, jossa Kilpailu tuhoaa harmonian ja tasapainon ihmisen elämästä. Darwin kuitenkin myös ymmärsi sen, että vahvimmilla tai älykkäimmillä ei ole parhaat mahdollisuudet selviytyä kriisitilanteissa vaan selviytyjiä ovat ne, joilla on parhaat valmiudet muuttua, mukautua ja sopeutua muutokseen.

Valtaosa tukijoista näkee ihmisen toiminnan syynä ilmasromuutokseen, mutta on myös tutkijoita, joiden mukaan mukaan lmastomuutos on syklinen ilmiö, tapahtuu ihmisestä riippumatta vaikka ihmisen toiminnalla onkin siihen kiistatta suuri vaikutuksensa, ehkä jopa ilmiön käynnistäjänä oman maapalloa, sen muita lajeja ja ympäristöä tuhoavan toimintansa kautta. Vaikka mediassa painopisteeksi on usein laitettu ilmastomuutos, on kyse kuitenkin paljon suuremmasta tapahtumaketjusta, johon liittyvät mm. ihmismäärän liiallinen kasvu, muiden lajien kiihtyvä sukupuuttoaalto, biodiversiteetti, metsien, suoalueiden, jäätiköiden, tuhoutuminen, merien sekä ilman saastuminen, elintarvikkeiden ja makean veden väheneminen. Myös esim. valo- ja melusaaste vaikeuttavat tilannetta monelta osin.

Mutta elämä voi muuttua parempaan suuntaan vain jos käsityksemme omasta itsestämme ja menneisyydestämme muuttuvat. Emme voi enää elää kuten ennen vaan se vaatii ajattelun ja käytöksen muutosta sekä sopeutumista uuteen tilanteeseen. Myös jatkuvaan kasvuun perustuva talousjärjestelmä ja siihen liittyvä kulutuskulttuuri ovat tulleet tiensä päähän, sillä rajaton kulutus rajallisessa tilassa ja rajallisilla resursseilla ei ole mahdollinen. Todennäköisin vaihtoehto nykyiselle järjestelmälle on nopea asteittainen siirtyminen resurssipohjaiseen talouteen,jossa resurssit jaetaan tasaisesti ihmisten kesken ja jolla nykyinen tila voidaan tasapainottaa.

Tässä prosessissa ihmisyyden tunteminen ja sen ymmärtäminen sekä siihen luottaminen ovat keskeisiä tekijöitä selviytymisen ja sopeutumisen kannalta. Resurssimme ihmisinä ovat rajattomat, mutta jos emme pysty nostamaan omaan itseemme ja meitä ympäröivään todellisuuteen liittyvää tietoisuuden tasoa ja toimimaan yhdessä, emme tule selviämään tulevaisuuden muutoksista.

Uusi tarina vanhan tilalle

Monien tutkijoiden mukaan yt on koittanut elämän luovaa voimaa painottavan kertomuksen aika, joka innostaa meitä yhdessä työskentelemään uusien tietoisuuden tasojen ja uusien toimintamallien puolesta Fyysikko/tutkija Fritjof Capran mukaan olemme nyt käynnistämässä – perusteellista tieteen ja maailmankuvan muutosta, paradigmojen muutosta, josta tulee yhtä radikaali kuin kopernikaaninen vallankumous. Amerikkalainen taloustieteilijä David C, Korten puolestaan näkee, että uudessa kertomuksessa tavalliset ihmiset ottavat velvollisuuksia ja vastuuta itselleen ja yhteisöilleen ja siirtävät vallan itselleen instituutioilta, jotka ovat riistäneet elämää rahan vuoksi. Jokaisessa tarinassa sankarit panevat likoon vaatimattomat voimavaransa, joskus elämänsäkin, kokonaisuuden hyvinvoinin puolesta.

10 000 bc elokuvan johtoajatusta muotoillen muutos vaatii eräänlaisen sankaritarinan, jossa toimii ihmisiä, joiden kehä ei ulotu vain oman lähipiirin tai yhteisön ympärille vaan koko yhteiskunnan, maailman ja ehkä jopa koko universumin ympärille.

Mutta ehkä suurimmat haasteemme ovat uuden ajattelun omaksuminen ja se miten pystymme herättämään kykymme kollektiiviseen tiedostamiseen ja tietoiseen toimintaan niin että voimme ratkaista suunnattomat sosiaaliset ja ekologiset ongelmamme.

Tarvitsemme myös strategian uudeksi taloudeksi, joka palvelee kaikkia ihmisiä ja kaikkea elämää! Kapitalistinen, eliittiä palveleva talous ei enää ole mahdollinen. Elämme rajallisessa ympäristössä ja käytössämme on rajalliset resurssit. Jatkuvaan kasvuun perustuva talous/yhteiskunta on siis täydellinen mahdottomuus ja jos emme nopeasti muuta suuntaa, tulee maailma sellaisena, kun sen tunnemme päättymään vielä tämän vuosisadan kuluessa.

Tämän muutoksen pohjaksi tarvitsemme uuden tarinan, kertomuksen, jonka juuret ovat syvällä menneisyydessä ja katse tiukasti tietoisessa, universaalissa tulevaisuudessa, joka palvelee koko elävää maapalloa ja kaikkia sen lajeja. Väärä tarina ei palvele tätä tarkoitusta vaan on johtamassa kuudenteen sukupuuttoaaltoon, joka tuhoaa myös ihmisen. Kortenin mukaan tämä väärä tarina, jota elämme, on Pyhäraha ja markkinatalous -tarina, joka on johtanut meidät harhaan. Hänen mukaansa kommunikaatioteknologia on antanut meille lajina kapasiteetin valita tietoisella tarkoituksella mahdollisuuden ja luoda tulevaisuutta, todellisen luontomme mukaisesti elävän universumin elävällä planeetalla. Autenttinen Pyhän elämän ja elävän maapallon tarina on syntymässä. Sillä on muinaiset juuret alkuperäiskansojen viisaudessa. Jos se pystytään omaksumaan, se muuttaa kaiken.

Tulevaisuus riippuu siitä, löydämmekö tarinan, joka antaa meille vahvan syyn elää ja vastaa kysymykseen: miksi?

Korten luettelee tähän liittyen 4 keskeistä asiaa:

  1. tarkoitus ja merkityksellisyys
  2. antaa syyn uskoa muutoksen mahdollisuuteen voimakkaasta oppositiosta huolimatta
  3. osoittaa vääräksi käsityksen, että olemme individualisteja, ahneita ja kilpailevia
  4. Osoittaa tien elinkelpoiseen tulevaisuuteen

Yhteiskunnassamme raha on ihmisarvon mittari, joka avaa tai sulkee ovia. Kuitenkin raha on vain ihmisten sopimus, jonka pohjalta luodaan arvo materialle, työlle, palveluille ja omistuksille. Se on ihmisen Jumalista suurin, jonka nimeen vannotaan miltei kaikkialla maailmassa. Se myös on suurin vaikuttaja moniin ihmiskunnan negaatioihin kuten ahneus, oman edun tavoittelu, epätasa-arvo, väkivalta, tappaminen, sodat, huumekauppa, saasteet, ympäristötuhot, ilmastomuutos, lajien kuolema, merien saastuminen, ilmansaasteet, juomaveden loppuminen monilla alueilla jne. Kaikki on sidoksissa kaikkeen. Raha on se suuri negatiivinen voima josta pitää päästä eroon, jotta uusi Tarina ja tulevaisuus olisi mahdollinen.

No Comments

Post A Comment